Perszeusz

Medúsza feje levágva, Androméda királylány megmentve

Mennyit keresel?

2017. március 18. 11:57 - Ulomenen

- a férfi és női bérkülönbség magyarázata a józan ész szerint

 

"Az igazságot olykor eltemetik, de a hazugság mindig kiderül."

Rejtő Jenő

 

A feministák szerint a férfi és női bérkülönbség a szexizmus, patriarchátus, rendszerszintű nőelnyomás szentháromsággal magyarázható- mint ahogy egyébként minden más is. Ez - meglepő módon -  nem igaz, csak egy újabb ok a nők áldozatnak való beállítására. Sokan, sokféleképpen megpróbálták már elmagyarázni: a közszférában bértábla szerint kapják a dolgozók a fizetést, a magánszektorban pedig vagy mindenki annyit keres, amennyit kiharcol magának, vagy amennyit a többiek kapnak. Vagy azt gondoljuk, egy áruházlánc többet fizet egy pénztárosnak vagy árufeltöltőnek, ha az férfi?

Ha bármilyen szempont szerint kettéosztjuk a munkavállalókat, különbséget fogunk találni a két csoport bérezésében. Ha például a szőke hajú emberek átlagfizetését hasonlítjuk össze a barna hajúakéval, teljesen biztos, hogy nem lesz egyforma a kapott eredmény. Megvizsgálhatnánk a szemüveges és a nem szemüveges munkavállalókat is, ez esetben ugyanúgy találnánk különbséget a bérek között. Már lehet is menni lobbizni az elnyomott szőke/barna hajú dolgozókért, kvótát és kompenzációt követelve. A nemi alapú felosztás épp ennyire logikátlan és nevetséges.

A Prager University videójában Christina Hoff Sommers, korábbi  feminista filozófus, a kortárs feminizmus kritikusa, többek között a Ki lopta el a feminizmust és a Háború a fiúk ellen c. nagysikerű könyvek írója beszél arról, hogy mi is a valódi oka a férfi- nő bérkülönbségnek.

A videóhoz készítettem magyar feliratot, a "Beállítások" ikonra (kis fogaskerék), majd a "Feliratok" szövegre kattintva egy legördülő menüből lehet kiválasztani a magyar nyelvet.

Jó szórakozást!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://perszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9312348045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása