Perszeusz

Medúsza feje levágva, Androméda királylány megmentve

A négerek már a spájzban vannak II.

2018. január 11. 22:25 - Ulomenen

de a H&M-ben mindenképp

„Te mindég bizhatatlan voltál Fülig Jimmy, te mindenkit hazugnak és gazembernek nésztél, nem jó pedig annak, ki mindig magából indula.”

Piszkos Fred, a kapitány

 

Nem vagyok egyedül azzal a meggyőződésemmel, hogy akik a leginkább mutogatnak ujjal a másikra, általában ők maguk a vétkesek. Nincs ez másképp a rasszizmus, egészen pontosan a rosszindulatú rasszizmus vádjával sem. Mint ismeretes, a H&M ruhacég egyik gyerekpulcsiját nemrégiben egy néger kisfiúval reklámozták, a ruhán lévő felirat szerint annak mindenkori viselője "A legmenőbb majom a dzsungelben" (Coolest monkey in the jungle). A cégnél eléggé rákattanhattak a dzsungeltémára, egy másik gyerekpulcsin ugyanis a "Mangrove dzsungel hivatalos profi túlélő" felirat díszeleg (Mangrove jungle official survival expert). Ez utóbbit egyébként egy fehér kissrác viseli a katalógusban.

Elgondolkodtam azon, mi történt volna, ha fordítva adják fel a gyerekekre a pulcsikat: a fehér srác feszítene a majmosban és a néger srác a mangrove túlélősben. Valószínűleg semmi, bár kreatív és gyakorlott megsértődők nyilván ebben a verzióban is találtak volna kifogásolni valót. Így azonban, hogy a szerecsen csemetén volt az ominózus ruhadarab, a megsértődőknek más dolguk sem volt, mint 1.: a négereket zusammen azonosítani a majmokkal gondolatban, 2.: feltételezni, hogy ha ők megtették, akkor biztosan a gonosz H&M is ugyanígy vélekedett a fotó elkészítésekor  3.: rasszistát kiabálni a másikra, észre sem véve, hogy ők maguk a hunyók a dologban. 

Felkapta a hírt a The Guardian, a Huffington Post és még számos nemzetközi lap, nem is szólva lángoktól ölelt kis hazánk nevezetesebb sajtóorgánumairól, és azt már mondanom sem kell, hogy unisono adtak hangot megbotránkozásuknak. A néger kissrác anyukája ellenben - akinek az összes újsággal és megsértődővel szemben valóban van joga eldönteni, hogy sértő-e vagy sem a reklám-  szóval az anyuka teljesen elégedett a végeredménnyel, mind mondotta, végig ott volt a fotózáson. "Ne kiáltsatok állandóan farkast, szükségtelen problémázás"- írta a témáról a közösségi médiában (...stop crying Wolf all the time, unnecessary issue.)

Habár néhányan azért még megjegyezték, hogy normális ember csak egy kölyköt lát kapucnis pulcsiban, a H&M persze bocsánatot kért, a képet pedig kivették az online katalógusból. A pulcsi azonban továbbra is a kínálatban maradt. Elkerülendő a további problémákat, én azért a helyükben inkább odaírnám a termékhez, hogy "kizárólag fehéreknek".

 

Biztos, ami biztos.

 

 

coolest_monkey.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://perszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr2113567465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása